Apparaten worden steeds zuiniger en efficiënter, maar onze energievraag blijft steeds stijgen. In deze serie houd ik mij bezig met deze energievraag. Niet alleen de energie uit ons stopcontact of die bij het tankstation maar ook de energie die wij in spullen stoppen.

Ik vroeg mij daarnaast af wat materialisme voor mij betekent. Is dat juist het hebben van veel spullen of heel makkelijk je spullen vervangen (consumeren). Makkelijk afstand doen van je ‘oude’ spullen zorgt ervoor dat een hoop van die afgedankte spullen uiteindelijk belanden op een afvalberg. Iets dat ook weer de nodige energie vraagt.

Wat mij aan het denken heeft gezet, was een vakantie op Schiermonnikoog. In het nieuws hoorde ik dat er containers waren aangespoeld. Mijn enthousiasme om te jutten ging al snel over in verbazing. Er waren ‘slechts’ een aantal containers aangespoeld, maar het hele strand lag bezaaid met spullen. Spullen die in één keer veranderd waren in afval. Zoveel spullen in die paar containers; ik kon mij niet eens voorstellen hoeveel er in de 20.000 containers zaten die het schip vervoerde. Laat staan in de 130 miljoen containers die er jaarlijks over zee gaan.

Met de vraag hoeveel energie en spullen we nu echt nodig hebben om gelukkig te zijn, ben ik op zoek gegaan naar mensen die hun leven bewust inrichten. Mensen die alleen het noodzakelijke bezitten. Hierdoor hebben ze een hele lage vraag naar energie.

Ik ben een hoop verschillende mensen tegengekomen. Mensen die hun oude leven achter zich hebben gelaten en een nieuwe start maken in een ecodorp of mensen die van een tuinhuisje hun thuis hebben gemaakt. Mijn meest opmerkelijke ontmoeting was met een vrouw die ontzettend veel spulletjes verzamelt, maar het niet als haar bezit beschouwt. Ze komt gewoon ontzettend veel spullen tegen die anders op de afvalberg belanden. Ze neemt het mee naar huis om er een nieuwe bestemming voor te zoeken. In haar huis heeft ze welgeteld één elektrisch apparaat; een koffiezetapparaat om koffie te maken voor de visite. Zelf drinkt ze geen koffie en eigenlijk is ze ook een beetje bang voor dit apparaat.

Al mijn ontmoetingen waren stuk voor stuk met creatieve mensen die met weinig voor handen veel kunnen creëren. Van efficiënte kachels, biologische toiletten en waterzuiveringssystemen tot aan luxe woonwagens. Allemaal proberen ze zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Een ander groot voordeel van deze manier van leven: er ligt geen hoge rekening op de mat. Hard werken is het wel.

    Leave a Reply